පිළිකාවට එරෙහිවන ආහාර

පිළිකාවට එරෙහිවන ආහාර

බොරැල්ල ශික්ෂණ ආයුර්වේද රෝහලේ

විශේෂඥ වෛද්‍ය

මංගලා මහලේකම

කරවිල

පෝෂණ ගුණයෙන් සපිරි එළවළුවකි. පිළිකා රෝගීන්ට ගුණදෙයි. කිරිදෙන මව්වරුන්ට හා ගැබිනි මව්වරුන්ට යෝග්‍ය ආහාරයකි. නමුත් එහි පවතින තිත්ත ගතිය නිසා වැඩිදෙනාගේ මෙම එළවළුවට පි‍්‍රය නැහැ. දියවැඩියාවට ගුණදෙයි. එනම් රුධිරයේ පවතින සීනි ප්‍රමාණය අඩු කිරීමයි.

රුධිරය පිරිසිදු කිරීමේ ගුණය ඇත. පිළිකා නාශක ගුණයට අමරතව රුධිරයේ ඇති අහිතකර කොලෙස්ටරෝල් ප්‍රමාණය නැති කරයි. ශරීරයේ ප්‍රතිශක්තිය වැඩි කරයි. සමේ පලු දැමීම දුරු කරයි. ඇස්වල දීප්තිමත් භාවය රැක දෙයි.

අර්ශස් රෝගීන්ට ගුණයි. හේතුව මල බද්ධය නැති කරන බැවිනි. අධික තරබාරුව නැති කරයි. අත් පා වල හිරිගතිය දුරු කරයි. අකලට කෙස් වැටීම නැති කරයි. පණු රෝග නැති කරයි. කරවිල විශේෂයෙන්ම පුරස්ථි ග්‍රන්ථිවල පිළිකා, බඩවැලේ ඇතිවන පිළිකා, පියයුරු පිළිකා සඳහා ගුණයි.

මෙය පිසීමේදී කැබලිවලට කපා ලුණු වතුරේ බහා තබා පිස ගත හැකියි.

රාත්‍රී කාලයේදී ආහාරයට ගැනීම සුදුසු නැතියි පවසන්නේ රාත්‍රියේ ඇවිදීමේදී සර්ප දෂ්ටනයකට ඇති බිය නිසාය.

මෙහි අඩංගු පෝෂක අතරට කාබෝහයිඩ්‍රේට්, ප්‍රෝටීන්, මේදය, විටමින් ඒ ඛ් ඡ් ම් අඩංගුව ඇත. ක්ෂුද්‍ර පෝෂක ලෙස කැල්සියම්, පොටෑසියම්, මැංගනීස්, පොස්පරස්, සෝඩියම් අන්තර්ගතයි.

අනෝදා

අනෝදා පළතුරකි. විශේෂයෙන්ම මෙහි පිළිකා සෛල විනාශ කිරීමේ හැකියාවක් ඇත. බඩවැලේ පිළිකා, පෙනහළු පිළිකා අග්න්‍යාශයේ පිළිකා, පියයුරු පිළිකා වැළැක්වීමේ හැකියාවක් පවතී.

වෛරස් බැක්ටීරියා නාශක ගුණය බඩවැල්වල සිටින පණුවන් නැති කරයි. එසේම අධික රුධිර පීඩනය නැති කිරීමට උදව් වේ. මානසික ආතතිය දුරලයි. ස්නායු ආබාධවලට ගුණයි. ශරීරයේ ප්‍රතිශක්තිය ඇති කරයි. මුහුනේ පැහැය ඇති කරයි. හෘද රෝග නැති කරයි. ඇදුම නැති කරයි. ඇස් රෝග නසයි. මුත්‍රා ගල්වලට ගුණ දේ. පිත්තාශගත රෝග නසයි. ඇට මිදුළු හා දත් ශක්තිමත් කරයි. මාංශ පේශීන් වර්ධනය කරයි. දියවැඩියාව පාලනය කරයි. පිළිකාවකදී ඇතිවන හිසකේ ගැලවී යාම, බර අඩුවීම වැනි ලක්ෂණ අඩු වේ. ශරීරයේ බලය ඇති කරයි. ශක්තිය ඇති කරයි. මනා ප්‍රසන්න පෙනුමක් ඇති කරයි. අනෝදාවල පිළිකා නසන ගුණ රාශියක් ඇති බව නූතන පර්යේෂණවලින් ඔප්පු කර ඇත. අනෝදා පිළිකා වර්ග 12ට ගුණ දෙන බව සොයාගෙන ඇත. මෙහිදී සිදුවන්නේ පිළිකා වර්ධන වේගය අඩු කිරීමයි. ශරීරය දුර්වල වීමට ඉඩ නොතබයි. නමුත් ශරීරයේ නිරෝගී සෛල විනාශ කරන්නේ නැත. අනෝදා, විෂ්මයාර්ථ ගුණදෙන පලතුරකි. මුත්‍රා සමඟ රුධිරය පිටවීම නවතියි. මුත්‍රා දැවිල්ල දුරු කරයි. තුවාල සුව කිරීම ඉක්මන් කරයි. සමේ රෝග නැති කරයි. සන්ධි රෝගවලට ගුණදෙයි. කකුල් ඉදිමුම නැති කරයි. දත් හා අස්ථි ශක්තිමත් කරයි. කාබෝහයිඩ්‍රේට්, ප්‍රෝටීන් මෙහි ඇති පෝෂක කොටස්වලින් කොටසකි. විටමින් හා ක්ෂුද්‍ර පෝෂක සෝඩියම් මැග්නීසියම්, පොස්පරස්, පොටෑසියම් ඇත.

දූරියන්

මනා ගුණදෙන පලතුරකි. කාන්තා රෝගවලට ගුණදෙයි. සිරුර සිසිල් කරයි. බලය වඩයි. ශක්තිය වඩයි. පිපාසය දුරලයි. වද භාවය නැති කරයි. පුරුෂ ශක්තිය වඩයි. පිළිකා නසන ගුණය ඇත. පිළිකා සෑදීමේ වේගය අඩු කරයි. ඇස් පෙනීම දියුණු කරයි. සම රැළි වැටීම නැති කරයි. කෙස් දීපිතිමත් කරයි. ඇස් දීප්තිමත් කරයි. කෑම රුචිය වැඩි කරයි. ආහාර හොඳින් දිරවයි. ශරීරයේ ප්‍රතිශක්තිය වැඩි කරයි. ඇට මිදුළු සහ දත් ශක්තිමත් කරයි. තරුණ බව රැක දෙයි. විදුරුමස්වලින් ලේ ගැලීම නැති කරයි. හොඳින් කන් ඇසීම ඇති කරයි. ස්නායු රෝගවලට ගුණ දේ. කොලෙස්ටරෝල් හා දියවැඩියාව නැති කරයි. විදුරුමස් ශක්තිමත් කරයි. තරුණ බව රැක දෙයි. විටමින් ඛ් බහුලයි. ක්ෂුද්‍ර පෝෂක ලෙස සෝඩියම්, පොටෑසියම්, මැග්නීසියම්, කැල්සියම් ඇත. කාබෝහයිඩ්‍රේට් හා ප්‍රෝටීන් හා ප්‍රධාන පෝෂක ද බහුලව ඇත.

රතු අල (බීට්රූට්)

පිළිකා නසන ගුණය ඇත. මල බද්ධය දුරු කරයි. තුවාල ශෝධනය කරයි. අධි රුධිර පීඩනය අඩු කරයි. පිළිකා වර්ධන වේගය අඩු කරයි. පිළිකා සෛල නැති කරයි. අක්මාව හා වකුගඩු ආරක්ෂා කරයි. අධික තරබාරුව නැති කරයි. ප්‍රදාහ නැති කරයි. රුධිරය නිපදවීමට උදව් වේ. බඩදැවිල්ල නැති කර දමයි. බඩ තුළ හටගන්නා තුවාල නැති කරයි. දත් මුල්වලින් රුධිර පිටවීම නැති කරයි. සම පැහැපත් කරයි. අක්මා රෝග දුරලයි. පිත්තාශයේ රෝග ද දුරු කරයි. නහර ගැට ගැසීම වළකයි. අතීසාරයට ගුණයි. අර්ශස් නැති කරයි. ශරීරයේ ප්‍රතිශක්තිය වැඩි කරයි. දත් ශක්තිමත් කරයි. අස්ථි ශක්තිමත් කරයි. මල පිටවීම පහසු කරයි. බීට් රූට් ආහාරයට ගැනීමෙන් පසු හොඳින් වතුර පානය කළ යුතු වන්නේ ශරීරයේ පවතින විස කොටස් පහ කිරීමට පහසු මඟක් වීම හේතු කොටගෙනයි. බීට්රූට් පිසීමේදී අධික තාපය අහිතකර වේ. මන්ද යත් විටමින් ඛ් ඉවත්ව යන නිසයි. විටමින් ඛ් වලට අමතරව ඕ2 සහ ඕ6 මෙන්ම ක්ෂුද්‍ර පෝෂක කොටස් වන කැල්සියම්, මැග්නීසියම්, පොස්පරස්, මැංගනීස්, කොපර්, සෝඩියම් ඇත. යකඩ බහුලව ඇත.

නස් නාරං

විටමින් ඕ බහුල පළතුරකි. හෘද රෝගවලට ගුණ දේ. විදුරුමස්වලින් රුධිරය ගලායාම නවත්වයි. ඇස් රෝග වළකාලයි. පිළිකා නසන ගුණයක් පවතී. පිළිකා සෛල වර්ධන වේගය අඩු කරයි. හෘද රෝග ඇතිවීම වළකයි. ආහාර දිරවීම පහසු කරයි. උදර වේදනාවට ගුණ දේ. නැති වූ පටක අළුත්වැඩියාව ඉක්මන් කරයි. ශරීරයේ අනවශ්‍ය මේද ඉවත් කරයි. කොලෙස්ටරෝල් අධිකව ඇති අයට ගුණ දේ. නීරක්තිභාවයට ගුණ දේ. අක්මාව ආරක්ෂා කරයි. ගර්භනීන්ට ගුණයි. ප්‍රතිශ්‍යාවට ගුණ දෙයි. ප්‍රතිශ්‍යාව සෑදීම වළක්වයි. මළ බද්ධයට ගුණ දේ. මල බද්ධය නැති කරයි. අධික තරබාරුව නැති කරයි. අන්ත්‍රවල පවතින විෂ රසායනික ඉවත් කිරීමට උදව් කරයි. ප්‍රදාහ නසයි. විෂබීජ නාශකයි. ඇට සහ දත් වැඩීමට උදව් වෙයි. මානසික ආතතිය නැති කරයි. වකුගඩු රෝගවලින් පෙළෙන අයට ගුණ නැත. හේතුව මෙහි පොටෑසියම් බහුලව පැවතීමයි. කාබෝහයිඩ්‍රේට්, ප්‍රෝටීන්, මේදය සහ විටමින් B  වර්ග ඇත. ඊට අමතරව විටමින් C A E K ඇත. කැල්සියම්, කොපර්, මැංගනීස්, යකඩ, පොස්පරස්, සින්ක් මෙහි ඇත. නාරං සකසා පානයක් ලෙස බීම නිසා එහි පවතින නියමිත පෝෂක කොටස් අපතේ යාම වැළකේ.